Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze, hetgeen wil zeggen dat een osteopaat tijdens een behandeling alleen zijn handen gebruikt. Een osteopaat gaat uit van een holistische visie en beschouwt het lichaam zodoende als een eenheid.

Afspraak maken

Een afspraak maken kan snel en eenvoudig via ons online afsprakensysteem.

Systemen

Binnen de eenheid van het lichaam kan men verschillende systemen onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn. Deze drie systemen zijn:

  1. Pariëtaal systeem: dit is het bewegingsapparaat, met de gewrichten, spieren, kapsels en pezen.
  2. Visceraal systeem: dit zijn alle organen. Omgeven door vliezen(fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn met andere structuren in het lichaam (bijvoorbeeld de wervelkolom).
  3. Cranio-sacraal systeem: dit is de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen met de hersenvliezen en het ruggenmergvlies.

Wat doet een osteopaat?

De osteopaat onderzoekt de kwaliteit en bewegings- mogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar relaties met uw klacht. Met beweeglijkheid wordt niet alleen bedoeld het voortbewegen van de mens, maar ook de beweging van alle cellen, weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. Dit geldt ook voor de inwendige organen (peristaltiek, ademhaling, orgaanbewegingen onder invloed van ademhaling) en voor de lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, hersenvocht).

Het lichaam blijft gezond zolang weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn en de vloeistofstroom rondom de weefselcellen intact blijft. De kwaliteit van het weefsel wordt immers bepaald door een goede drainage/circulatie, die onder andere de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waarborgt. Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, ziekte, operatie, stress of slechte voedings- en leefgewoonten.

Door de gevonden bewegingsbeperkingen te behandelen en het evenwicht tussen de verschillende systemen te herstellen, geeft een osteopaat het lichaam weer de mogelijkheid zichzelf te herstellen. De osteopathie maakt hierbij gebruik van een uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.

Geschiedenis

Grondlegger van de Osteopathie is dr. Andrew Taylor Still, een Amerikaanse arts. Hij stichtte in 1892 ‘The American School of Osteopathy’. Dr. Still zag in dat de onderlinge samenhang tussen de verschillende systemen van wezenlijk belang is voor behandeling van patiënten. Meer dan 100 jaar geleden reageerde hij op de symptomatische behandeling van de toenmalige geneeskunde.

Langzaam aan heeft de osteopathie zich een plaats verworven in de geneeskunde.
In 1966 is Osteopathie in de Verenigde Staten wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde. Via Engeland en Frankrijk is de Osteopathie in Europa bekend geworden en kan de opleiding aan internationaal erkende instituten gevolgd worden, zoals onder andere in Parijs, Brussel, Antwerpen, Hamburg en Amsterdam.