Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelmethode waarbij de osteopaat enkel zijn handen gebruikt om het lichaam te behandelen. In tegenstelling tot andere manuele therapieën, zoals fysiotherapie of chiropractie, kijkt de osteopaat niet alleen naar de specifieke klacht, maar onderzoekt hij het gehele lichaam. Deze brede benadering helpt om zowel de oorzaak als de gevolgen van klachten te achterhalen en te behandelen.

Afspraak maken

Een afspraak maken kan snel en eenvoudig via ons online afsprakensysteem.

Wat doet een osteopaat?

Gedurende ons leven wordt het lichaam voortdurend blootgesteld aan verschillende invloeden, zowel van binnenuit als van buitenaf. Deze invloeden kunnen het natuurlijke evenwicht verstoren. In veel gevallen herstelt het lichaam zichzelf, maar soms is de verstoring zo groot of houdt deze te lang aan, dat het lichaam niet volledig kan herstellen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van littekens na een operatie, overbelasting, blessures, een val, een ongeluk of langdurige stress. Dergelijke verstoringen kunnen de beweeglijkheid van weefsels verminderen, wat uiteindelijk leidt tot klachten.

Een osteopaat richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans in het lichaam door middel van handmatige technieken. Hij of zij onderzoekt het gehele lichaam op bewegingsbeperkingen en zoekt naar de onderliggende oorzaken van klachten, in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Dit kan in de gewrichten, spieren, bindweefsels of zelfs organen zijn. Door de beweeglijkheid te verbeteren en blokkades op te heffen, wordt het lichaam in staat gesteld om zichzelf te herstellen.

Tijdens de behandeling maakt de osteopaat gebruik van zachte manipulaties, mobilisaties, rekken en druktechnieken om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. Door deze benadering wordt niet alleen de pijn verlicht, maar wordt ook het algehele functioneren van het lichaam verbeterd. De osteopaat kijkt naar het hele lichaam en hoe verschillende systemen – zoals het spierstelsel, zenuwstelsel en orgaansysteem – met elkaar in verbinding staan en elkaar kunnen beïnvloeden.

Kortom, een osteopaat helpt het lichaam om in zijn oorspronkelijke balans terug te keren, waardoor het weer gezond en klachtenvrij kan functioneren.

Geschiedenis

De grondlegger van de osteopathie is dr. Andrew Taylor Still, een Amerikaanse arts die in 1892 ‘The American School of Osteopathy’ oprichtte. Dr. Still ontdekte het belang van de onderlinge samenhang tussen de verschillende systemen in het lichaam voor een effectieve behandeling van patiënten. Meer dan 100 jaar geleden ging hij in tegen de toen gangbare symptoombestrijdende benadering van de geneeskunde.

Osteopathie heeft zich sindsdien langzaam een plek verworven binnen de medische wereld. In 1966 werd osteopathie in de Verenigde Staten officieel gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde. Via Engeland en Frankrijk verspreidde de kennis over osteopathie zich naar Europa. Tegenwoordig kunnen opleidingen tot osteopaat gevolgd worden aan internationaal erkende instituten, zoals in Parijs, Brussel, Antwerpen, Hamburg en Londen.

Sinds 2023 is er ook in Nederland een erkende Bachelor of Science osteopathie opleiding, goedgekeurd door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Hiermee is osteopathie in Nederland verder geprofessionaliseerd en wordt het vak steeds meer officieel erkend binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

Systemen

Het belangrijkste kenmerk van een osteopaat is dat hij, ongeacht de klacht, altijd het gehele lichaam onderzoekt. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die onderling afhankelijk zijn van elkaar en in balans moeten zijn. De drie belangrijkste systemen die een osteopaat onderzoekt, zijn:

  • Pariëtaal systeem: Dit omvat het bewegingsapparaat, zoals gewrichten, spieren, kapsels en pezen.
  • Visceraal systeem: Dit betreft de organen, die omgeven zijn door vliezen (fascia) die op hun beurt verbonden zijn met andere structuren in het lichaam, bijvoorbeeld de wervelkolom.
  • Cranio-sacraal systeem: Dit bestaat uit de schedel, wervelkolom, het heiligbeen, de hersenvliezen en het ruggenmergvlies.

Een klacht kan vaak een andere oorzaak hebben dan waar de pijn zich bevindt. Het is ook mogelijk dat er meerdere bewegingsbeperkingen in het lichaam zijn waarvan u zich niet bewust bent. Een osteopaat richt zich niet alleen op spieren of gewrichten, maar onderzoekt ook alle weefsels in het lichaam – zoals bindweefsel, zenuwen en bloed- en lymfevaten – op hun functioneren en bewegelijkheid. Op deze manier wordt het hele lichaam in beschouwing genomen om de onderliggende oorzaken van klachten te achterhalen en te behandelen.